آشنایی با شمش فولاد و انواع مختلف آن
آشنایی با شمش فولاد و انواع مختلف آن

آشنایی با شمش فولاد و انواع مختلف آن، از شمش‌های فولادی در تولید و ساخت پروفیل‌هایی مثل میلگرد، مفتول، نبشی و ناودانی و سپری (فابریک) ، لوله‌‌های بدون درز و مانیسمان و ... استفاده می‌شود.  شمش فولاد یا همان (Steel Ignot) یک محصول پیش ساخته به صورت جامد و در ابعاد غیر قابل حمل است که به عنوان مهمترین کالای زنجیره فولاد شناخته می‌شود. در ادامه‌ی این مطلب با ما باشید تا با شمش فولاد و انواع آن آشنا شویم.

شمش فولاد چیست؟

شمش‌ فولاد که قطعه‌ ای مستطیل شکل است که طول حداکثر 2 متر و سطح مقطع ذوزنقه‌ای دارد. همان طور که گفته شد، شمش فولادی مهمترین مقطع فولادی است؛ چرا که سایر پروفیل‌های فولادی مهم و پرکاربرد صنعتی مثل میلگرد و نبشی و غیره از ساخت و پرداخت شمش‌های فولادی تولید می‌شوند.

  شمش‌ها از نظر ساختار شیمیایی و فیزیکی متفاوت هستند و انواع مختلفی هم در بازار دارند. این محصولات فولادی دارای گریدهای مختلفی از جمله 3SP-5SP (استاندارد روسی)، St37-St52  (استاندارد DIN  آلمان) هستند.

یکی از خصوصیاتی که باعث تنوع در انواع شمش فولاد می‌شود، خواص مکانیکی شمش‌ها است. به طور کلی،  انعطاف‌پذیری، خمش، کشش و  میزان عناصر مختلف موجود در آلیاژهای فولاد تعیین شده، باعث ایجاد تنوع در مصارف شمش فولاد می‌شوند.

شمش فولاد انواع مختلفی دارد که در ادامه با آنها آشنا می‌شویم:

انواع شمش فولاد

شمش: شمش‌ها اصولا با سطح مقطع ذوزنقه ای شکل تولید می‌شوند که به این دلیل است که قالب‌گیری دستی، سهولت در خارج کردن از قالب و حمل و نقل را آسان کند.  

بیلت: بیلت (Billet) یا شمشال با روش ccm تولید می‌شود و طول زیاد و سطح مقطع مربع و یا دایره‌ای شکل دارد. از این محصول به طور مستقیم جهت تولید موادی مثل میلگرد و سیم استفاده می‌شود.

به طور کلی شمش‌هایی که عرض کمتر از ۱۵ سانتی متر و و سطح مقطع کوچک ‌تر از ۲۳۰ سانتی متر مربع  داشته باشند را بیلت و اگر بالاتر از این مقدار باشند، بلوم می‌نامند. در ایران این شمش‌های فولادی متدوال هستند و شمش های ۱۰۰، ۱۲۰، ۱۲۵، ۱۳۰، ۱۵۰ و ۱۶۰ جز بیلت‌ها محسوب می‌شوند.

بلوم: نام دیگر بلوم شمشه و یا شمش فابریک است. این محصول در اصل، شمشی است که از کنار اسلب بریده می‌شود و یا تمام اسلب به شمش تبدیل می‌شود.

 همانطور که اشاره کردیم اگر بیلت‌ها عرض بیشتر  از ۱۵ و سطح مقطع بیلت بیشتر از ۲۳۰ سانتی متر مربع   داشته باشند و همچنین شمش‌های ۱۸۰*۱۸۰، ۲۰۰*۲۰۰، ۲۵۰*۲۵۰ در دسته‌ی بلوم جا می‌گیرند. در ساخت و تولید ساخت ریل، قوطی و تیرآهن از بلوم استفاده می‌شود.

اسلب: اسلب یا همان تختال، شمش مستطیل شکلی است با ضخامت ۲۳۰ میلی متر و عرض ۲۵/۱ متر و طول ۱۲ متر   و نسبت به باقی شمش‌ها ظاهر متفاوتی دارد. از تختال در ساخت ورق فولاد استفاده می‌شود و با توجه به میزان کربن موجود در شمش میزان نرمی و کشش آن مشخص می‌شود.